Eliberarea si Libertatea NoastraBogăţia unuia încalcă libertatea celor prea mulţi
Rugaminte
Comentariile la articole sunt binevenite
Inscriere…la articole

Eliberarea Noastră

New Graphic

We respect your email privacy

Subscriber Counter
Polls

Credeti ca este util acest site?

View Results

Loading ... Loading ...

PostHeaderIcon Bogăţia unuia încalcă libertatea celor prea mulţi

Motto: „Limitarea bogăţiei individuale nu e un moft, e o necesitate!”

http://morallowground.com

morallowground.com

Să fie avuţia singura diferenţă între un bogat şi un sărac? La prima vedere aşa ar părea, că numărul banilor, conturilor, caselor, firmelor, terenurilor ar fi diferenţa. Şi n-ar fi asta deajuns?

Totul porneşte de la ce poate să facă un bogat şi un sărac. Un sărac poate să supravieţuiască de pe o zi pe alta sau de la un anotimp la altul. Bietul sărac munceşte fără spor pentru el, strângând puţin câte puţin, iar în timpul liber eventual se odihneşte pentru a o lua de la capăt a doua zi.

Dar ce poate face un bogat, unul putred de bogat? În primul rând, el poate să aibă mult timp la dispoziţie pe care să-l cheltuiască pentru pasiunile sale. Una dintre pasiuni este plăcerea vieţii, pentru care îşi va face timp ca s-o aibă mereu. Nu-i aşa că atunci când un sarac sau un om normal, ca avuţie, care are o sursă de venit bună va face multe pentru a-şi păstra situaţia? Va face multe pentru slujba lui păguboasă, se va şcolariza din greu, va urma perfecţionări, nu va dormi nopţile, va face planuri, va renunţa la multe, se va îmbolnăvi de stres. Ei bine aşa va face şi bogatul, va depune mult efort pentru a fi şi a se menţine bogat. De altfel bogatul este şi foarte motivat în acest sens. Slujba bogatului e aceea de a produce bogăţie sieşi, nu altuia, precum un sărac angajat, care produce bogăţie patronului. Şi o va face după formula “scopul scuză mijlocele”.

Bogăţia aduce totodată putere şi faimă. Prin acestea un bogat poate influenţa ca într-o zonă afacerile sale să se dezvolte uşor, chiar încălcând legea, fără ca autorităţile să se sesizeze la timp. Un sărac ştiindu-i faima şi puterea nu l-ar reclama că oricum ştie că n-are nicio şansă, sistemul corupt fiind sensibil la bogăţie.

Bogaţii se pot implica în politică, reuşind să obţină legi care să le favorizeze afacerile. Nu e necesar să explic aici mecanismele. Aş putea aminti doar de celebrul mecanism al lobby-ului întîlnit în SUA. Pot influenţa parlamentele pentru a modifica legislaţia juridică aplicabilă corupţilor şi astfel dacă anumite fapte cândva erau pedepsite, ele pot fi ulterior absolvite. Adică atunci când să zicem că o serie de milionari vor să acapareze nişte resurse, dar nu o pot face din cauza legii, ei o pot schimba. Au putere să schimbe codurile penale în funcţie de necesităţi. Activităţile lor ilegale pot fi acoperite prin ungerea cu bani a tuturor celor implicaţi în anchetarea lor. Aşa ceva săracului îi va fi imposibil. Ba mai mult, dacă crede că o mită îl poate scăpa, mai mult îl va îngropa, mita sa fiind prea mică.

Dacă bogaţii se află într-o situaţie în care anumite legi şi practici nu se pot schimba datorită împotrivirii populaţiei, ei pot alege metoda reeducării acesteia prin mijloacele mass-media, care sunt deţinute evident tot de ei. Dacă grupurile de bogaţi ajung la concluzia, spre exemplu, că gazele de şist le aduc mulţi bani, ei vor pompa suficienţi bani să promoveze tehnologia respectivă. Şi oamenii de ştiinţă au nevoie de bani, prin urmare, documentele ştiinţifice pot fi măsurate şi apoi interpretate în aşa fel (hal) încât să iasă benefice implementării tehnologiei. Ei vor avea bani şi să constate din timp că un efect negativ pe termen lung, precum contaminarea pânzelor freatice în acele zone, în viitor le va aduce profit din vânzarea apei potabile îmbuteliate vândute de ei. Un sărac sau un bloc de săraci nu pot finanţa campanii de presă prin care negrul să devină alb, ci doar un bogat şi firma sa sau un grup de bogătaşi care îşi cunosc interesul.

Dacă afacerile produc daune majore naturii, bogaţii vor fi departe de neplăceri, ei vor locui întotdeauna în condiţii de confort şi siguranţă sporită. În schimb, mulţimea săracă va suporta consecinţele, ajungând să plătească pentru ceea ce înainte era din belşug şi ieftin sau chiar gratis.

Bogătaşul ştie că dacă îi va slăbi nivelul avuţiei, altul dintre cei mulţi şi săraci îi va lua locul, aşa că pentru el va fi o perpetuă luptă pentru a acumula şi mai mult cu fiecare zi de afacere. Trebuie să se menţină în top. De aceea la miliardele deja existente pune alte miliarde dar şi orice alt bănuţ posibil, fiindcă pic cu pic va fi suficient pentru strategia sa. Aceasta implică întreţinerea costisitoarelor mijloace de control şi manipulare a instituţiilor şi a societăţii umane (finanţarea ONG-urilor, mita unde e necesar). Să reuşească să acapareze (fure) suficient de mult încât să rămână (distribuie) suficient de puţin pentru sărac, cât acesta să nu aibă resursele necesare revoltei organizate şi eficiente. Săracului i se asigură totuşi suportabilitatea traiului la limita revoltei. Important e ca săracul să nu ajungă să aibă timpul, energia fizică şi psihică şi resursele necesare evaluării vieţii sale de mizerie şi să înceapă o revoltă hotărâtă şi corectă.

Elita bogaţilor caută să nimicească încă din faşă orice formă de opoziţie, orice individ care vede dincolo de sistemul de manipulare. Daca respectivul individ are priză la masele de oameni, va încerca să-l corupă către o viaţă de huzur, în schimbul tăcerii sale. Daca însă nu se opreşte din revolta sa, pot fi aplicate tehnici de intimidare fizică, denigrarea publică prin mass-media, chiar înscenări, prin care organele de forţă şi justitia să-l elimine din viaţa publică. Fireşte aceastea toate necesită bani, pe care doar cel avut îi are.

Un om bogat poate provoca şi susţine revoluţii, revolte, noi curente de opinie, care adeseori nu sunt şi în beneficiul majorităţii. Poate provoca prin influenţa sa ca în anumite zone să lipsească produse vitale vieţii, care să fie înlocuite cu unele dăunătoar sănătăţii, pe motivul că aşa e cererea şi oferta. Pot provoca chiar schimbări ale alimentaţiei sănatoase într-una nocivă, dar care lui îi este profitabilă în bani, prin firmele care promovează alimentaţia modificată genetic. Mai mult, finanţează un sistem prin care produsele naturale create de Terra să fie interzise treptat şi înlocuite doar cu produsele lor modificate genetic. Ei pot cotrola sistemul sanitar, cu reguli, medicamente şi terapii care să aducă venituri constante, ridicate şi sigure.

Cei bogaţi pot să influenţeze întreaga societate, după bunul lor plac, care cel mai adesea nu este şi în beneficiul celor mulţi. Bogaţii acţionează prin corupţie şi prin legi care îi favorizează. Prin munca directă a muşchiului şi a minţii proprii nu poţi ajunge putred de bogat niciodată. Asta se poate doar dacă îi pui pe alţii la muncă, preponderent în folosul tău şi mai puţin în al lor, prin implementarea unor sisteme economice şi sociale care distribuie prea puţin către cei cu munca şi fabulos de mult către cei puţini, a căror meserie este manipularea.

Îmbogăţirea este continuă, nu se opreşte nici atunci când apare putregaiul bogăţiei. Corporaţiile concurează cu agoniseala a ţări întregi. Miliardarul acaparează resurse cât zeci şi chiar sute de mii de oameni. Dar să coborâm un pic nivelul avuţiei, mergând spre eşaloanele mai joase ale elitei bogate. Nu trebuie sa ne uităm la firmele private, dar să privim la multele firme şi instituţii de stat, unde ni se dă un pic de drept al revoltei. Cum e posibil ca şeful instituţiei, directorul, să ia venituri între 30 şi 100 de angajaţi? Cei aflaţi imediat sub el, vor lua fireşte pe o gamă mai redusă. Însă frapant e ca sunt oameni care pretind că munca lor este superioară de câteva zeci de ori altora. Cumva ei spun că sunt superiori majorităţii care trăieste de pe-o zi pe alta. Aceştia se comportă similar clasei aristocrate din trecut sau clasei boiereşti care avea dreptul să beneficieze după bunul său plac de satele sale. E aceeaşi Mărie cu altă pălărie. Aş zice ce epoca castelor n-a dispărut niciodată. Epoca celor superiori şi a celor inferiori este şi acum dar sub o altă formă.

Castele sunt o urmare a modului în care unii fură mai mult din avutul obştei. Casta bogată va urmări întotdeauna să se menţină la putere manipulând prin puterea avuţiei sale.

Democraţia sună bine. E fantastic că măcar la nivel teoretic omenirea (Occidentul cel puţin) a pus drepturile şi libertatea omului la loc de frunte, în Constituţii. Însă atât timp cât există indivizi şi corporaţii foarte foarte bogate, democraţia e inaplicabilă. Democraţia cu siguranţă implică că toţi membrii societăţii au drepturi similare asupra avutului obştei. Ei bine, elita bogată nu acceptă. Dacă ar accepta nediferenţierea bogăţiei, n-ar mai putea corupe societatea.

Bogaţia corupe!

O societate umană în care fiecare îşi aduce aportul său specific, în funcţie de abilităţile sale, şi care recompensează pe fiecare în aproximativ aceeaşi măsură, va permite ridicarea nivelului de trai şi de fericire. Dar cui foloseşte o umanitate fericită?!

Vă adresez rugămintea să vă exprimaţi cu privire la cum ar trebui recompensaţi indivizii unei societăţi umane în care veniturile nu sunt aşa diferenţiate precum azi. Cum ar trebui să fie sistemul de accedere în funcţii de răspundere, de conducere? Cum să fie răsplătiţi cei care aduc noutăţi şi idei remarcabile în domeniul lor de muncă?

Comments

comments

Leave a Reply

Idei forță
Calendar de Scriitura
aprilie 2024
LMaMiJVSD
« nov.  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Statistici Google Analytics
generate de GADWP 
Follow Us
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube
Sharing
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Views

Showeblogin Facebook Page

SuperWebTricks Loading...
Likeuri

<iframe src=”http://secure.pinnion.com/pepl/webWidget.php?id=46421&key=MjM5MjBiN2M5NTJhYTc3ZTExNjE0OWY2Nzk4YWUxMjI.&al=1″ width=”330″ height=”490″ style=”border:none;overflow:hidden” frameborder=”0″ scrolling=”no”><a href=”http://secure.pinnion.com/pepl/webWidget.php?id=46421&key=MjM5MjBiN2M5NTJhYTc3ZTExNjE0OWY2Nzk4YWUxMjI.&al=1″>Vreti sa colonizam si alte planete?</a></iframe>