Eliberarea si Libertatea NoastraCum apare bogaţia
Rugaminte
Comentariile la articole sunt binevenite
Inscriere…la articole

Eliberarea Noastră

New Graphic

We respect your email privacy

Subscriber Counter
Polls

Credeti ca este util acest site?

View Results

Loading ... Loading ...

PostHeaderIcon Cum apare bogaţia

http://trekearth.com

http://trekearth.com

Motto: „Sistemul actual de reguli crează sărăcia şi bogăţia!”

Dacă ne gândim la perioada tribală a evoluţiei umane, ne putem închipui că un grup de oameni trăiesc alături unii de alții, împărţind resursele şi forţa de muncă şi de apărare la comun, pentru a face faţă vitregiilor vieţii, în scopul supravieţurii şi perpetuării speciei. Bănuiesc că nu existau deosebiri evidente între ei în sensul avuţiei. Nu cred că unii dintre ei să fi avut mult mai multe unelte de spart nuci decît alţii. Ar fi de neconceput ca din cei 100 de indivizi ai tribului să fie doi care să fi avut, să zicem, 300 de cojoace (dacă le putem numi aşa), iar ceilalţi 98 de membri ai tribului să fi avut doar câte un cojoc sau chiar deloc, iar atunci când era rece aceştia să dârdâie de frig, uitându-se fără să reacţioneze la cele 298 de cojoace care stăteau degeaba lânga cei doi norocoşi bogătaşi.

Luăm un alt exemplu și facem o paralelă cu poligamia lumii animale. Astfel ar fi putut fi posibilă o diferenţiere și în cazul numărului de femele deţinute de către fiecare mascul-om. Dar nici aici n-aş putea crede că un mascul ar fi putut să deţină 50 de femele şi ceilalţi, cei mai mulţi, niciuna. Acel singur mascul, în condiţiile grele tribale, chiar lider plin de forţă fiind, ar fi trebuit să strângă resurse pentru 50 de femele, destul de greu, ca timp şi forţă. Prin urmare, pică această diferenţiere. Nu exclud că ar fi putut fi şi invers, o femelă cu 50 de masculi, însă cum pe vremea aia prima forţa mai greu de crezut varianta asta.

Mai departe, ne putem imagina că specia umană a evoluat şi că pe lângă necesităţile bazale, hrană, spaţiu de locuit, de vânătoare şi de perpetuare a speciei, a alăturat şi necesităţi de asigurare ale unor trăiri complexe, necesare vieţii sufleteşti. Toate acestea sunt suplimentare celor care asigură doar un confort fizic sporit. Acest om pare a fi contemporan cu noi. Şi chiar este, căci aşa ne revendicăm a fi.

Avem diverse pasiuni care ne exaltă sufletul şi trupul. Dar şi acum trăim tot într-un trib, doar că mult-mult mai numeros, pe o întindere fantastic de mare. Avem tot felul de activităţi în care muncim şi altele în care ne relaxăm şi ne încântăm simţurile. Ne-am specializat în aptitudini şi pasiuni şi, prin urmare, ne desfăşurăm fiecare vieţile în funcţie de acestea. Acum nu mai trăim laolaltă, ci separaţi, fie în familii, fie în cupluri, fie singuri. Viaţa trăită cândva la comun este doar o amintire. Specializarea pe aptitudini, cu alte cuvinte, diviziunea muncii a creat o separare a indivizilor. Munca coroborată cu regula cererii şi ofertei a dus treptat la diferenţierea în venituri şi resurse a indivizilor şi a familiilor. La asta s-a suprapus şi situaţia conflictuală a luptelor, războaielor, în urma cărora învingătorul lua tot ce vroia el, fapt care a dus la o diferenţiere şi mai pronunţată a averilor indivizilor.

Războiul, forţa brută fiind în fond cea mai rentabilă abilitate, formă de înavuţire, de „muncă” la vremea respectivă, a fost folosit din plin. În aceeaşi idee, cei care au jucat jocuri pe calculator au putut constata cât de uşor te dezvolţi dacă îi ataci pe alţii, în urma unei strategii cât de cât eficiente. Dacă însă eşti un jucător paşnic, vei constata că n-ai un avans suficient în resurse şi în tehnologie, iar bătăuşii din jurul tău, la un moment dat, te vor aduce la sapă de lemn.

en.wikipedia.org

en.wikipedia.org

Războiul şi aplicarea forţei implică totuşi anumite riscuri, printre care cel major, acela ca agresorul să piardă, la un moment dat, bătălia din care spera să acapareze bunuri şi putere. Probabil că, la ceas de taină, tot gândindu-se la neajunsurile controlului prin forţă, cei câţiva dornici de putere, resurse şi controlul celorlalţi au ajuns la concluzia că cel mai bine e să “conspire”. Cu alţi termeni, se poate exprima că se aplică un managment eficient al resurselor proprii, din care cel mai avantajos iese unul (cei puţini) în dauna altora (cei mulţi) prin folosirea unui sistem manipulativ, dar acceptat din ignoranţă de cei mulţi. Consecinţa, în timp, a unei astfel de conspiraţii a fost apariţia şi dezvoltarea sistemului bancar, financiar şi economic al actualei societăţi umane. Ştiţi, unii fac urât când aud cuvântul conspiraţie. Însă e ceva foarte uzitat în viaţa de zi cu zi. Să luăm cazul unui joc oarecare între vreo 20 de copii. Dacă 3 dintre ei se hotărăsc să aibă niște reguli numai de ei știute prin care conlucrează în secret, ei ar putea să iasă în avantaj mai mereu. Când vor crește mari pot aplica la modul serios avantajul conspirării, în cadrul afacerilor, corporațiilor pe care le conduc pe culmile glorioase ale profiturilor. De altfel, de asta și există asasinii economici care sunt infinit mai eficienți, nedetectabili și neatacabili, decât clasicii asasini înarmați sau nu cu cele mai moderne tehnologii de război.

Cele spuse mai înainte nu împiedică însă ca în multe locuri din lume de-a lungul timpului să existe diverse grupuri de oameni, de familii, care să reușească prin muncă perseverentă, cinstită, prin idei inovatoare bine aplicate să ajungă să câștige mai mult decât „vecinii”. Însă multul acesta nu este unul extravagant, smuls prin inginerie afaceristă din munca altora.

Dezumanizarea prin care mulți dintre noi ne certăm, luptăm, războim unii cu alții, ar putea să aibă în spate frica de a nu-ți mai rămâne nimic sau îndeajuns din cele necesare vieții, chiar supraviețuirii. Asta deși societatea umană de azi are tehnologia care să pună la dispoziția fiecăruia suficiente resurse materiale, dacă ar fi o împărțire echitabilă, care automat va fi generoasă pentru fiecare individ în parte. Prin echitabil înțeleg că fiecărui om i se cuvine porția sa … (pro)porția sa…proporțională cu ce reprezintă el la nivelul societății, condiția sa de ființă umană. Asta înseamnă renunțarea la actuala distribuire a porțiilor de resurse în funcție de grade oficiale sau oculte, titluri, funcții, averi, drepturi, întâietăți. Acesta este exact acel sistem manipulativ de distribuire a resurselor amintit mai sus, pus la punct prin conspirare, în sute de ani. Omul de rând nu-și pune problema existenței unei strategii pe perioade lungi de timp. Strategia lui este pe luni, pe câțiva ani de ani zile. Însă un om cu funcții de conducere, de răspundere, ce implică putere, are strategii care implică proiecte pe luni, pe ani de zile. Un doctor are proiectul unui laborator oftalmologic pe câțiva ani, un primar are proiecte anuale și pe ciclul electoral, are proiectul unui pod care trebuie făcut în doi ani pentru a permite transportul și dezvoltarea urbei pe următorii 30 de ani. Un ministru are proiecte grandioase pentru următorii 5-10 ani. Un consilier județean are proiecte pentru zeci de mii de cetățeni. Un parlamentar are proiecte pentru o parte de țară pentru 20 de ani. Un președinte are proiecte naționale pe ani de zile.

Un afacerist are proiecte cu firmele sale, care implică sute de oameni, pentru următorii zeci de ani, cu perspectiva unui trai boieresc pentru întreaga sa familie. Un bancher are proiecte nenumărate pentru a-și dezvolta banca și a finanța proiectele mari ale multor zone și chiar țări. Și uite așa mai mulți miliardari, precum corporatiștii și bancherii, ce proiecte ar putea să promoveze pentru a-și menține hegemonia asupra societății în următoarele sute de ani? Astfel jocul conspirativ al copiilor se transformă într-un sistem manipulativ, adaptat epocii, prin care o elită poate să controleze o masă de oameni. Unora le pare simplist și de necrezut. Dar este foarte practic.

www.notable-quotes.com

www.notable-quotes.com

Cea mai profitabilă „muncă”, se știe, este aceea de a face bani. Banii apar în complexul sistemul bancar. De fapt, nu e complex deloc, ci se propaga ideea că ar fi complex de către conspirativi. Banca e cea mai rentabilă „muncă” prin faptul că produce bani din nimic, un fel de perpetuum mobile al banilor. Evident asta însă pentru cel care controlează banca. Găselnița conspirativilor a fost descoperirea inflației, adică posibilitatea de a-și mări constant avuțiile, indiferent de situația societății: război sau pace, economie puternică sau slabă, că individul-cetățean vroia sau nu să dea o cotă din resursele sale. Cel mai odios mecanism al creșterii inflației este sistemul rezervelor fracționate combinat cu tipărirea banilor de către așa numitele bănci centrale, care culmea mai mult sunt sisteme private.

Unii ar spune că e imposibil să concepi așa ceva. Aș vrea să căutați în viața voastră și să constatați cât efort ați depus să atingeți un anumit țel, singuri sau ajutați de alții. Cât de greu a fost să termini facultatea, să iei examenele, să-ți faci o casă cu curte și iaz. Cât de greu e pentru unii să învețe să conducă o mașină în condiții de siguranță. Cât de greu este să cercetezi și să obții anumite rezultate în știință. Cât de greu e să obții, să zicem, fuziunea nucleară. Însă în zeci și sute de ani, cu aportul a sute și mii de oameni, se poate structura un sistem bancar care să favorizeze indivizi și familii care prin firmele și băncile lor să fie foarte bogați. Dar nu doar atât. Este necesar să poți să și controlezi sistemul bogăției.

Iar pentru asta, acei doar 2 bogătași din tribul celor 100 de oameni este necesar să pună la punct un sistem de reguli, legi, cutume, frici prin care ceilalți 98 să acccepte de bunăvoie să stea zgribuliți în mijlocul gerului, uitându-se cum la câțiva metrii de ei, cei 2 conspirativi stau cocoțați pe 298 de cojoace.

Firește că sistemul manipulativ bancar este doar unul dintre cele folosite astăzi pentru a se crea și menține o repartizare disproporționată, nefirească și nedreaptă a resurselor societății umane.

Comments

comments

Leave a Reply

Idei forță
Calendar de Scriitura
mai 2024
LMaMiJVSD
« nov.  
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Statistici Google Analytics
generate de GADWP 
Follow Us
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube
Sharing
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Views

Showeblogin Facebook Page

SuperWebTricks Loading...
Likeuri

<iframe src=”http://secure.pinnion.com/pepl/webWidget.php?id=46421&key=MjM5MjBiN2M5NTJhYTc3ZTExNjE0OWY2Nzk4YWUxMjI.&al=1″ width=”330″ height=”490″ style=”border:none;overflow:hidden” frameborder=”0″ scrolling=”no”><a href=”http://secure.pinnion.com/pepl/webWidget.php?id=46421&key=MjM5MjBiN2M5NTJhYTc3ZTExNjE0OWY2Nzk4YWUxMjI.&al=1″>Vreti sa colonizam si alte planete?</a></iframe>