Eliberarea si Libertatea NoastraDacă munceşte de doar 800 lei de ce să primească mai mult?!
Rugaminte
Comentariile la articole sunt binevenite
Inscriere…la articole

Eliberarea Noastră

New Graphic

We respect your email privacy

Subscriber Counter
Polls

Credeti ca este util acest site?

View Results

Loading ... Loading ...

PostHeaderIcon Dacă munceşte de doar 800 lei de ce să primească mai mult?!

Motto: “Cât timp suntem neafectaţi, nu ne pasă de greul altuia”

http://123rf.com

http://123rf.com

”Dacă munceşte de doar 800 lei de ce să primească mai mult?!”, era una dintre întrebările pe care le-am primit în unele discuţii legate de salarizarea insuficientă a unora dintre semenii noştri. Tema se învârtea în jurul ideii de a se face un sistem de muncă şi de salarizare prin care să se elimine marile discrepanţe între oamenii care muncesc, indiferent de munca prestată. Ce e aia ca unul să ia 800 lei mizeri, iar altul să ia 24000 lei? Miza e această discrepanţă, care trebuie eliminată.

Motivul aplecării mele asupra acestei întrebări are la bază fraparea mea asupra cauzelor care stau în spatele acesteia, aflate în acelaşi timp şi în sufletul întrebătorilor. Analiza care trece dincolo de întrebare, mă duce la o dezamăgire cumplită cu privire la lipsa empatiei între oameni.

Avem doi oameni, primul este un angajat cu un salariu foarte bun în domeniul IT, munceşte pentru o multinaţională, probabil. Al doilea este un angajat pe postul de vânzător la un magazin din colţul străzii şi primeşte un minim pe economie. Putem considera şi alte cazuri precum cel al unui director într-o făbrică de succes şi cel al unui măturător în fabrica respectivă, cu salariile similare primului cuplu de angajaţi.

Ar fi de precizat că atât angajatul IT, cel pe post de vânzător, directorul, cât şi maturătorul îşi fac treaba pe care o au de făcut în mod satisfăcător, petrec acelaşi timp la job, zi de zi, îşi consumă energia pentru sarcinile primite şi îndeplinite cu succes. Toţi patru trăiesc în acelaşi cartier, pe aceeaşi stradă. Toţi plătesc utilităţile vieţii, toţi mănâncă şi se îmbracă. Problema e că doi dintre ei, vânzătorul şi măturătorul au mari probleme cu banii şi mai degrabă balanţa lor financiară este pe minus de când se ştiu ei. Ceilalţi doi, IT-istul şi directorul, îşi îndeplinesc toate visele şi se simt bine şi fericiţi.

Dacă se pune problema micimii salariului vânzătorului şi măturătorului, sunt o serie de oameni care spun că o asemenea salarizare e foarte firească deoarece practic munca reală a acestora doi valorează puţin, adică exact acei 800 de lei. Ce mare valoare, importanţă, inteligenţă, experienţă şi aşa mai departe are munca acestora? Este ceva foarte simplu şi din cauza asta nici nu merită mai mulţi bani. Treaba lor, trebuiau să-şi caute alte slujbe, să-şi fi făcut alt destin. În fond, cum de îndrăznesc să aibă asemenea pretenţii?

Atitudinea celor care pun întrebarea este una de superioritate, de nepăsare, pur si simplu nu e treaba lor că alţii mor de foame, deşi aceştia muncesc, îşi dau silinţa. Pentru întrebători nu contează că viaţa îşi are necesităţile ei, care implică costuri, chiar dacă salariile sunt mici. Stomacul flămând, dinţii cariaţi, ochii bolnavi, depresia, stările hormonale dereglate de lipsa anumitor alimente nu cunosc faptul că nu există suficieţi bani pentru remedierea lor. Organele şi bolile nu ştiu ce e un salariu, ele îşi cer drepturile. Acestea nu ştiu că societatea umană e nepăsătoare. N-ai cum să-i transmiţi stomacului, că azi nu mănânci, că mătura mea nu produce precum afacerea unui dealer de droguri sau a unui director care proiectează cartiere de lux.

Din perspectiva asta, întrebătorii chiar sunt nişte oameni fără suflet. Şi aceştia nici măcar nu sunt patronii respectivilor prost plătiţi angajaţi, care ar fi avut motive să ţină salarizarea mică la cei care aduc puţin beneficiu firmei, ci sunt şi ei ca alţi angajaţi. E ca şi cum întrebătorii îşi doresc înadins această diferenţiere salarială. Probabil fiindcă se simt ei mai bine aşa, ştiindu-i pe alţii în situaţii mai rele, inferioare lor. Poate că asta le dă impresia că ei sunt valoroşi şi au un rost în viaţă. Probabil că ei ştiu că dacă alţii o duc mai rău salarial, le rămân lor mai multe din roadele şi beneficiile universului.

Îmi pare că salariatul bine plătit chiar se bucură că sunt alţii care fac muncile de jos, umilitoare şi prost plătite, ca şi cum dacă nu ar fi fost aceia nenorocoşii, ghinionul s-ar fi putut lega de el. În fond, cu cât alţii au ghinionul unor slujbe proaste, creşte şansa ca întrebătorul să aibă norocul la puţinele slujbe bune.

Întrebătorul nu vrea să se obosească mental să-şi pună problematica unei vieţi dificile pe care ar fi avut-o cel cu slujba proastă. Poate că aceluia i-a murit un părinte, a rămas orfan, a trăit pe drumuri o perioadă, a avut infirmităţi, tot felul de necazuri care i-au limitat pregătirea profesională pentru un job bine plătit.

Ghiftuitul cu salariu uită că societatea umană ca să existe, să se dezvolte în armonie are nevoie atât de muncile din care se obţin profituri bune, cât şi din cele care nu au asemenea profituri. Necesare sunt amandouă tipurile de muncă. Pentru a exista joburile bine plătite, este necesară existenţa şi a celor prost plătite. Tipul care construieşte un super aparat care se vinde bine poate uita că după ce el termină munca, încuie poarta fabricii, dacă nu ar exista un paznic, care nu face mare lucru ce-i drept, ar putea avea surpriza neplăcută a doua zi să găsească totul distrus sau furat sau piratat de către o altă firmă, care să profite doar ea apoi de vânzarea aparatului.

Cum ar putea să vină inteligentul inginer inventator bine plătit si să spună: colegul meu de la pază nu face mare lucru, doar eu sunt creierul acestei fabrici, aşa că el merită bani doar cât să trăiască să vină mâine târâş la muncă.

Răspunsul meu la această problematică ar fi că toate meseriile, muncile trebuie să asigure o viaţă decentă şi împlinită. În momentul în care îţi aduci aportul la bunul mers al societăţii umane, este necesar să ţi se asigure o viaţă bună. Lumea are nevoie de fiecare job, chiar dacă unele sunt mai productive decât altele.

Ca o încheiere întreaga Europă de Vest şi de Nord face asta, populaţiile băştinaşe sunt cele care sunt bine salarizate, iar muncile de jos, grele, umilitoare, neproductive sunt plătite prost şi date migranţilor din estul european şi de pe alte continente.

                Acum când am recitit articolul pentru corectura finală, îmi dau seama că problematica expusă aici este una prin care educi şi creşti copii de la grădinită, de la şcoala claselor primare şi că eu pierd timpul scriind asemenea chestii simple, care se presupun că ar trebui să fie aplicate deja. Societatea umană matură, prin adulţii săi ar fi trebuit să fi asimilat asemenea chestiuni primare ale empatiei, înţelegerii şi ajutorului interuman. Din păcate, faptul că noi oamenii trăim liniştiţi ştiind că există fiinţe care muncesc bine, dar au lipsuri materiale, şi chiar considerăm că ei merită asta, fiindcă munca lor e neimportantă, nu ca a noastră valoroasă, arată sufletul găunos al umanităţii de azi.

                Aceasta e şi atitudinea unui miliardar, a unui dictator, a unui bancher care consideră că ceilalţi nu au meritele sale, de asta ei trebuie ţinuţi săraci. Aşa era atitudinea şi a marilor feudali, boieri, stăpâni de sclavi din trecut, a marilor industriaşi din epoca apariţiei industriei pe planeta asta.

Comments

comments

Leave a Reply

Idei forță
Calendar de Scriitura
mai 2024
LMaMiJVSD
« nov.  
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Statistici Google Analytics
generate de GADWP 
Follow Us
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube
Sharing
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Views

Showeblogin Facebook Page

SuperWebTricks Loading...
Likeuri

<iframe src=”http://secure.pinnion.com/pepl/webWidget.php?id=46421&key=MjM5MjBiN2M5NTJhYTc3ZTExNjE0OWY2Nzk4YWUxMjI.&al=1″ width=”330″ height=”490″ style=”border:none;overflow:hidden” frameborder=”0″ scrolling=”no”><a href=”http://secure.pinnion.com/pepl/webWidget.php?id=46421&key=MjM5MjBiN2M5NTJhYTc3ZTExNjE0OWY2Nzk4YWUxMjI.&al=1″>Vreti sa colonizam si alte planete?</a></iframe>