Eliberarea si Libertatea NoastraDistrugerea corpului fizic al angajatului
Rugaminte
Comentariile la articole sunt binevenite
Inscriere…la articole

Eliberarea Noastră

New Graphic

We respect your email privacy

Subscriber Counter
Polls

Credeti ca este util acest site?

View Results

Loading ... Loading ...

PostHeaderIcon Distrugerea corpului fizic al angajatului

Motto: ”Mentenanţa şi uzura fizică şi psihică

 a unui angajat e importantă, dar ignorată total.”

http://r2wusa.org/worklifeintro

Actualele joburi se ocupă doar cu distrugerea corpului fizic al angajatului prin modul clasic de “desfăşurare” al acestora, fără a avea în vedere vreo formă de păstrare și regenerare a sănătăţii şi a vigorii trupești.

Aici nu vorbim de cei pur şi simplu norocoşi, mai puţini la număr, de asistaţii sociali, de personajele care şi-au găsit pe cineva care să le susţină material, până ce moartea îi va despărţi, ci de majoritatea

aceea care cu trecerea anilor începe să observe că energia multă a tinereţii se împrăştie, că durerile sunt tot mai dese şi mai pregnante, trec tot mai greu, că bolile nu doar vin şi pleacă, ci că vin şi rămân obsesiv în trupul lor.

Dacă în prima decadă a anilor de job facem faţă cu brio perioadelor grele de muncă şi ne revenim fără eforturi, după deja 20 de ani de muncă trupul are semne clare de cedare şi decădere. Suntem obişnuiţi să dăm vina pe înaintarea în vârstă şi pe alimentaţie. Dar în mentalitatea noastră nu pare să fie privit ca vinovat principal al degradării noastre exact sistemul de muncă. Nu privim ca vinovat programul de lucru extenuant.

Unii pot avea 8 ore de lucru intens, stresant, la care se adaugă şi o medie de una-două ore petrecute pe drumul dus-întors acasă-job-acasă. Sau …ar fi mai bine să spun job-acasă-job?! Dacă avem în vedere că 9-10 ore le alocăm jobului inclusiv drumul, aproximativ o jumătate de oră dimineaţa pentru pregătire şi cam tot atât pentru revenirea de la job, ne mai ramân circa 13-14 ore pentru care nu răspundem în faţa angajatorului. Totuşi, aş adăuga că în zilele cu trafic aglomerat, se mai adaugă încă o jumătate de oră până la o oră, timpului necesar îndeplinirii funcţiei de angajat.

Recomandată e o perioadă de somn de 6-8 ore. Făcând o medie ajungem la 17 ore alocate tot pentru Patronat. Avem voie să ne prezentăm mahmuri, vlăguiţi, obosiţi la muncă? Nu. Nu, dacă nu vrem să avem probleme, chiar până la concediere. Ne mai rămân 7 ore ale noastre. Este necesar să ţinem cont că aceste 7 ore nu sunt orele proaspete de dimineaţă, când avem randament şi eficienţă maxima. Orele acestea de seară sunt cele în care ne mişcăm uşor în reluare.

Pentru a fi în formă a doua zi de lucru, nu ajunge doar somnul. Cumpărarea alimentelor, pregătirea hranei, timpul alocat pentru una-două mese (cea de după job şi cea de cină) ar putea duce la 2-3 ore consumate. Diversele activităţi zilnice necesare treburilor gospodăreşti bifează 1-2 ore.

http://emersiondesign.com/

http://emersiondesign.com/

Pentru sufletul nostru ar mai rămâne în medie vreo 4 ore. În aceste ore ne putem relaxa, destinde pe bune. Putem viziona emisunile dorite la TV, nişte filme. Putem ieşi cu prietenii în oraş, în parc, la plimbare. Sau să fim singuri, în linişte, să citim, să studiem ce ne pasionează pe noi. Fireşte că dacă facem parte dintr-un cuplu căsătorit sau nu, o oră tot e necesară interacţiunii de zi cu zi bărbat-femeie. Dacă interacţiunea e mai mult de atât, considerăm sfertul de oră de preludiu şi apoi fiecare după puteri şi conştienţă.

Era să uit … unii au și copii. Deja se complică situaţia timpului personal. Iarăşi era să uit … alţii au crescut suficient de mari încât acum ei trebuie să aibă grijă de bunii lor părinţi. Cred că deja o să se iasă pe minus cu timpul rămas.

Chiar dacă am avea activităţi sportive undeva în cele 4 ore personale, tot nu am putea să ne refacem structura corporala uzată mereu şi mereu.

N-ar trebui ca programul de lucru să aibă în vedere şi o revigorare, regenerare a trupului angajatului, care se distruge treptat, pe durata a 8 ore continue, la care se adaugă orele de drum?! Nu mai vorbesc de stresul psihic asupra angajatului. Refacerea angajatului are loc doar în timpul său liber, care adeseori este micşorat chiar prin abuzurile de lucru peste program. Corect ar fi ca angajatorul să permită regenerarea pe timpul de lucru. Angajatul nu trebuie să se refacă doar pe timpul său liber, ci şi pe timpul său de angajat. Altfel apare întrebarea: muncim ca să trăim sau trăim ca să muncim?

Patronatul cere ca angajatul să vină în formă la job, altfel suportă consecinţele. De fapt e ca şi cum i-ai cere angajatului să se refacă obligatoriu după orele de job. I se cere să facă ce vrea Şeful, deşi e timpul său liber. Dar în acele ore particulare de refacere, patronatul nu plăteşte, deși dictează orele de refacere fizică. Prin urmare, patronul beneficiază de recuperarea neplătită din timpul liber al angajatului. Și iarăși apare o întrebare: angajatul e doar o formă de sclav, însă nimeni nu observă asta?

Corect ar fi ca cele 8 ore de lucru pentru job să includă atât prestarea muncii propriu-zise, cât şi timpul alocat pentru drumul dus-întors, alături de o perioadă îndestulătoare de refacere fizică şi psihică.

Principiul Similarităţii implică faptul că dacă patronul cere ca angajatul să fie odihnit la începutul programului de lucru, atunci şi acesta din urmă să ceară ca la finalul jobului să fie proaspăt pentru viaţa sa particulară!!!

În fond, viaţa este pentru noi, nicidecum pentru altcineva.

Înţelesesem că ar fi zone unde se practică sportul, activităţi recreative, fiindcă aşa sunt mai eficienţi angajaţii. Însă dacă partea sportivă e alocată suplimentar celor 8 ore sau este alocată la un nivel de sub jumătate de oră, aş spune doar că totul e făcut pentru ca sclavii să fie mai eficienţi.

Adevăratul beneficiu este atunci când patronatul hotărăşte reducerea programului de lucru la 6 ore pe zi, precum în Suedia. Aici, la modul real, cele 2 ore vor contribui dacă nu la regenerarea fiinţei, cel puţin degradarea va fi mult diminuată.

Despre zilele de weekend, sâmbătă şi duminică, n-aş discuta prea mult, deorece de cele mai multe ori acestea sunt perioadele de activităţi gospodăreşti sau alte pasiuni, care consumă trupul. Dar măcar acesta este un consum pentru plăcerea fiinţei umane.

Comments

comments

Leave a Reply

Idei forță
Calendar de Scriitura
mai 2024
LMaMiJVSD
« nov.  
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Statistici Google Analytics
generate de GADWP 
Follow Us
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube
Sharing
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Views

Showeblogin Facebook Page

SuperWebTricks Loading...
Likeuri

<iframe src=”http://secure.pinnion.com/pepl/webWidget.php?id=46421&key=MjM5MjBiN2M5NTJhYTc3ZTExNjE0OWY2Nzk4YWUxMjI.&al=1″ width=”330″ height=”490″ style=”border:none;overflow:hidden” frameborder=”0″ scrolling=”no”><a href=”http://secure.pinnion.com/pepl/webWidget.php?id=46421&key=MjM5MjBiN2M5NTJhYTc3ZTExNjE0OWY2Nzk4YWUxMjI.&al=1″>Vreti sa colonizam si alte planete?</a></iframe>