Eliberarea si Libertatea NoastraHobby-ul e munca adevarată
Rugaminte
Comentariile la articole sunt binevenite
Inscriere…la articole

Eliberarea Noastră

New Graphic

We respect your email privacy

Subscriber Counter
Polls

Credeti ca este util acest site?

View Results

Loading ... Loading ...

PostHeaderIcon Hobby-ul e munca adevarată

Motto:”Majoritatea fiinţelor umane muncesc fără pasiune.

https://encrypted- tbn0.gstatic.com/

https://encrypted- tbn0.gstatic.com/

                Aflăm adeseori de cazurile fericite ale unora care au reuşit practicîndu-şi pasiunea vieţii lor. Un pasionat de dulciuri şi-a deschis în final un lanţ de cofetării. Cuiva căruia îi plăcea să mâzgălească pereţii casei părinţilor, a ajuns un mare pictor. Băiatul care se dădea cât era ziulica de mare cu sania pe derdeluş, a câştigat olimpiade internaţionale la ski. Cineva care iubea copiii, şi-a deschis o creşă şi o grădiniţă, două într-una. Băieţelul care incendiase casa bunicilor de câteva ori are acum firmă de descarcerări şi intervenţii în situaţii critice, precum incendiile. Mai era cineva care incendiase casa, dar cu lumânări, s-a … călugărit. Bătăuşul cartierului şi-a deschis firmă de pază şi protecţie. Fata care mânca vegetarian, şi-a deschis fabrică de conserve din soia. Cel care citea poveşti colegilor săi, azi are o editură şi scrie cărţi. Cele două gemene care aveau minunatul acvariu pus în camera lor din căminul studenţilor de la Drept, şi-au făcut un antreprenoriat în domeniul acest domeniu exotic, al peştilor, dar nu al celor închişi în tribunale.  Şi tuturor le place ceea ce au ajuns să facă în viaţă. Culmea e că pot să şi trăiască din asta, şi ei şi familiile lor.

                Ah, dar era să uit cea mai tare categorie. Cei mai norocoşi pasionaţi par a fi însă bancherii, prin pasiunea lor fenomenală asupra banilor. Este de departe cea mai eficientă pasiune, concretizată sub forma unor minunate şi pasionale bănci. Crema acestora însă e cea a pasionaţilor de bănci naţionale.  Auleu, naţionale am zis?! Dar, e corect, în fond fiecare bancher e supra-naţionalist.

                Revenind, îmi imaginez o lume în care toţi avem activităţi ce ne plac în mod deosebit şi le-am face toată viaţa. Fiecare avem cel puţin câte o pasiune, care folosită în modul adecvat ar putea să ne procure cele necesare traiului. Mulţi se plâng de serviciile terne, plictisitoare, făcute ani la rând, chiar până la moarte. Un hobby transformat în pasiune, bănuiesc eu că n-ar mai fi chiar plictisitor. Imaginează-ţi un om care abia aşteaptă să ajungă la muncă. Darămite unul care de dimineaţă refuză propunerile fierbinţi ale iubitei, pentru a ajunge cât mai repede la jobul său! Dar ce-ar fi atunci când rămâi peste noapte la job, din proprie voinţă. Nu discutăm aici totuşi despre workaholism. Aia e altceva.

                O activitate făcută cu pasiune se caracterizează printr-o bună eficienţă, concentrare, plăcere, un fenomen al apariţiei oboselii mult mai lent. Inspiraţia apare cu o mare uşurinţă, piedicile sunt îndepărtate repede. Munca ta impresionează şi fascinează pe ceilalţi. Se ajunge la momentul în care constaţi că eşti plătit pentru plăcerea cu care munceşti.

                Oare cum ar fi o lume în care se munceşte din plăcere? În primul rând nu s-ar mai ..fura aşa mult. Poate nu voi fi crezut, dar …nivelul corupţiei ar fi scăzut. Tuturor le-ar plăcea să muncească pe bune. Nici n-ar avea timp să consume mulţii bani furaţi.

                Vă daţi seama cu ce pasiune munceau sclavii, în epoca sclavagismului? Sigur nu era din plăcere. Bănuiesc că nu aveau drept hobby să spele hainele murdare ale familiei îngâmfate ce-i deţinea. Nici mai încoace, sclavii negrii de pe plantaţiile de trestie de zahăr din America nu traiau extazul când se luptau cu snopii.

Deşi toţi avem hobby-uri pentru care am depune eforturi cu drag pentru a ni le îndeplini, din păcate majoritatea nu putem face asta. Nu suntem lăsaţi să facem asta. Nu găsim nicio posibilitate. Majoritatea muncilor noastre, în urma cărora sutem remuneraţi, nu sunt nicidecum pasiunile noastre. În schimb depunem eforturi imense pentru a le îndeplini. Ne cheltuim cu părere de rău energia, timpul şi sănătatea trupului în mod inutil.

Aş crede mai degrabă că toţi care muncesc fără pasiune, duc însă la îndeplinire un altfel de hobby, se pare universalizat în cadrul societăţii umane.  Şi anume, acela de a fi cât mai profitabili şi cât mai productivi. Problema e ca acest hobby nu e al nostru, ci doar al celor care pun masele la muncă în folosul lor.

Chiar şi când facem o şcoală, urmăm studii într-un domeniu care ne place, dar sfârşim prin a lucra chestiuni care nu ne exaltă sufletul, în cu totul alte domenii. Lipsa acestei exaltări, treptat ne omoară bucuria vieţii. Aş putea spune chiar că se întipăreşte pe chipul nostru, rămânând în încreţiturile feţei, în buhăiala feţei.

Fireşte că nu toate muncile pot fi pasiuni, însă important e ca măcar la nivel mental, de intenţionalitate să producem o transformare. Pentru început e necesar însă să conştientizăm lipsa pasiunii generalizate în muncă. Şi chiar dacă nu vedem o rezolvare acum, putem spera că vom fi inspiraţi. Orice e posibil.

Mă gândesc la acea Comunitate umană care va avea răbdarea necesară ca tânărul să-și găsească pasiunea/pasiunile prin care ulterior acesta își va aduce aportul la funcționalitatea și dezvoltarea societății din care face parte.

Comments

comments

Leave a Reply

Idei forță
Calendar de Scriitura
mai 2024
LMaMiJVSD
« nov.  
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Statistici Google Analytics
generate de GADWP 
Follow Us
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube
Sharing
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Views

Showeblogin Facebook Page

SuperWebTricks Loading...
Likeuri

<iframe src=”http://secure.pinnion.com/pepl/webWidget.php?id=46421&key=MjM5MjBiN2M5NTJhYTc3ZTExNjE0OWY2Nzk4YWUxMjI.&al=1″ width=”330″ height=”490″ style=”border:none;overflow:hidden” frameborder=”0″ scrolling=”no”><a href=”http://secure.pinnion.com/pepl/webWidget.php?id=46421&key=MjM5MjBiN2M5NTJhYTc3ZTExNjE0OWY2Nzk4YWUxMjI.&al=1″>Vreti sa colonizam si alte planete?</a></iframe>