Eliberarea si Libertatea NoastraInechitatea salarizării tinerilor și a vârstnicilor
Rugaminte
Comentariile la articole sunt binevenite
Inscriere…la articole

Eliberarea Noastră

New Graphic

We respect your email privacy

Subscriber Counter
Polls

Credeti ca este util acest site?

View Results

Loading ... Loading ...

PostHeaderIcon Inechitatea salarizării tinerilor și a vârstnicilor

Motto: “O viață împlinită necesită cam aceleași resurse,

indiferent de vârstă şi experienţă”.

http.blog.profiles-sea.com

http.blog.profiles-sea.com

Când ești mic, de îngrijirea ta se ocupă cei mari, care muncesc să-ți asigure cele necesare traiului și educației. În mod normal, cam din perioada adolescenței apare necesitatea de a avea bani deoarece o bună parte dintre activități se realizează fără directa supraveghere a unui tutore, din familie sau dintre cei aleși prin conveniență, precum dascălii din formele de școlarizare ale vârstelor mici. Necesitatea de a plăti transportul, hrana și alte activități făcute în afara casei de către tânăr încep să-l forţeze să se familiarizeze cu banii. Statul încă de timpuriu îl obișnuiește cu ideea că fiind copil are nevoie de o mică sumă de bani, alocația de la stat. Firește ca această mică sumă este o bătaie de joc pentru toate necesitățile micuţului om. Ar zice unii că decât nimic, e bună și suma asta infimă. Da, aşa ar fi, dacă n-am avea în vedere că primul tău contact cu banii e unul disfunțional, nu-ți asigură deloc cele necesare traiului. Părinţii sigur i-au adus la cunoştinţă copilului că sunt mult sub necesarul decent acești bani din alocaţie. Cu alte cuvinte, sistemul te învață cu puțin, te obișnuiste cu lipsurile. Îți arată că nu-i pasă de ființa ta, prin tratamentul lipsit de oportunități. Sistemul nu te pune la aceeași masă cu el, te învață că locul tău în societate e unul inferior, că ești tolerat.

Interesantă și puternică subliminala implantată puternic şi de timpuriu micului om. Probabil veţi spune unii că greşesc şi nu văd că este un beneficiu evident al statelor moderne din zilele noastre, spre deosebire de trecut când nu primeai nimic. Bun, să vedem dacă trendul se menţine, trendul statutului de inferioritate.

Înaintând în vârstă, adolescentul probabil că urmează cursurile unui liceu, ale unei facultăți, poate și alte forme de învăţământ şi ca tot omul îşi începe cariera care se vrea a fi spectaculoasă. Eh, şi chiar dacă n-ar fi făcut diversele forme ale învățământului superior, omul tot ar vrea o carieră spectaculoasă care să-i procure un venit bun.

Se ştie, cu vârsta şi cu urcarea în funcţie, vin şi salariile mai mari. Vârsta aduce experienţă în domeniu, iar funcţia mai mare se presupune că ai primit-o ca urmare a unor calităţi în domeniu. E corect. Însă ce facem atunci când diferenţa de salarizare este de vreo 3-10 ori între salariul celui începător şi fără experienţă si a celui cu ştate vechi?

Deşi nu trăim în zonele defavorizate ale lumii, totuşi majoritatea dintre noi ne plângem că viaţa e scumpă, muncim mult, însă ne permitem puţine. Asta înseamnă că într-o aceeaşi societate şi cel bine plătit (experimentatul cu funcție) şi cel prost plătit (tânărul) se raportează la aceleaşi preţuri pentru aceleaşi necesităţi de bază. Nu mă gândesc deloc la extravaganţe.

Totuşi, experienţă sau nu, burta are aceeaşi poftă de mâncare. Cere aceleaşi ingrediente şi cantităţi. Tânărul si vechiul angajat plătesc facturile necesare unei locuinţe de întreţinut similare la bază. Fireşte au diverse pasiuni, unul robotica, altul echitaţia. Toate costă. Cel tânăr dacă este bărbat scoate fetele în oraș, cel experimentat își scoate nepoții. Cea tânără se face cochetă pentru că așa trebuie, cea experimentată ia dulciuri nepoților.

http.pixabay.com

http.pixabay.com

Ba mai mult, energia tânărului ar putea fi mult mai mare, aş zice şi uşor nestăpânită, fapt care implică necesitatea de a fi consumată, în timpul liber. S-ar putea spune chiar că tânărul ar avea nevoie de un spaţiu mai larg şi variat. Ei bine, toate astea implică o mare cheltuială, adică o bună și sublimă salarizare, dar care lipsește cu desăvârșire.

Societatea ne-a învăţat că trebuie să avem răbdare, că vom avea toate cele necesare în timp, când vom avansa în funcţie şi când vom primi bani mai mulţi. Că experienţa în muncă ne va aduce împlinirile mult așteptate în final. Însă până vin banii se duce și energia și pofta de viață, rămânem doar cu fantastica experiență în muncă. Păcat că o luăm cu noi în mormânt … în final. Problema e că aşa apare o frustrare, fiindcă împlinirea asta va avea loc după vreo 10-15-20 ani de muncă, în care pierzi cei mai frumoşi, vitali, energici, sănătoşi ani ai tăi. Sunt anii în care ai energie să-ţi faci pasiunile, dar îţi lipsesc banii. E ca în tinereţe, ai cu cine, dar n-ai unde. La maturitate, ai unde, dar nu mai ai voie. Ne mirăm de ce tineretul e stresat şi ajunge să-şi inece frustrările în deja banalele ţigări, cafele şi pahare de alcool? Înainte frustrarea era înecată în distracţia oferită de sângele gladiatorilor. Azi suntem mai rafinaţi, ne înecăm în substanţe dăunătoare.

Ar fi de reţinut că de bani e nevoie fie că eşti tânăr, fie că eşti bătrân (nepensionat), în aceeași măsură. Cum s-a reuşit discrepanța salarizării în funcție de vârstă? Schimbând valorile firești și înlocuindu-le cu cele ale ideii de profit. Mai exact, toți vor spune că nu poți plăti munca de slabă calitate a unui neexperimentat tânăr la fel cu cea de bună calitate a unui experimentat mai în vârstă.

Dar … Dumnezeu cum poate? Ce poate? Pai ține Divinitatea (sau Natura pentru atei) cont de cât aer să respiri, de câtă apă să bei, de câtă căldură să ai pentru a te menține la 36 de grade C, de câte glubule roșii să ai în funcție de profitul pe care îl aduci firmei? Norocul nostru este că Divinitatea sau Natura nu este corporatist, nu este om de afaceri.

Fac această legătură cu Divinitatea care ne asigură cele necesare traiului deoarece un salariu decent și bun ne dă posibilitatea de a ne procura o apă curată îmbuteliată, să ne facem tratamentele necesare prevenirii bolilor sau însănătoșirii. Banii ne permit să avem pasiuni, hobby-uri în diverse domenii care ne sunt necesare pentru o viață împlinită.

Indiferent de vârstă, avem o serie de necesităţi pentru a fi bine și sănătoși fizic şi psihic. Transformarea necesităţilor în bani (profit) a dus la neajunsurile discutate aici. Omul nu trăieşte din bani, ci din împlinirea necesităţilor. Banii sunt nişte convenienţe, chestiuni virtuale. Necesităţile sunt chestiuni obligatorii traiului, realități. De exemplu, cînd eşti tânăr e obligatoriu să poţi pleca în lumea largă, face bine psihicului. Ştim că cei în vârstă din ţările din jumătatea de nord a Europei sunt foarte plimbăreţi şi fericiţi. Uneori mă uit şi mă gândesc că un singur lucru le lipseşte, energia tinereţii în aceste excursii prin lumea largă. Când ai potență, n-ai bani, iar când ai bani nu mai ai potență. Însă, totuși, e bine de ei, căci bătrânii României nici la tinereţe, nici la bătrâneţe nu au şansa asta.

E necesar ca salarizările să fie duse spre zona de firească egalitate, să nu existe discrepanțe majore. Deoarece și produsele necesare vieții vor avea prețuri mari atât timp cât există unii cu salarii mari care le pot procura (experimentații). Dar alții (neexperimentații) nu le vor putea procura, iar asta nu e prea …sănătos.

Comments

comments

Leave a Reply

Idei forță
Calendar de Scriitura
iunie 2024
LMaMiJVSD
« nov.  
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Statistici Google Analytics
generate de GADWP 
Follow Us
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube
Sharing
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Views

Showeblogin Facebook Page

SuperWebTricks Loading...
Likeuri

<iframe src=”http://secure.pinnion.com/pepl/webWidget.php?id=46421&key=MjM5MjBiN2M5NTJhYTc3ZTExNjE0OWY2Nzk4YWUxMjI.&al=1″ width=”330″ height=”490″ style=”border:none;overflow:hidden” frameborder=”0″ scrolling=”no”><a href=”http://secure.pinnion.com/pepl/webWidget.php?id=46421&key=MjM5MjBiN2M5NTJhYTc3ZTExNjE0OWY2Nzk4YWUxMjI.&al=1″>Vreti sa colonizam si alte planete?</a></iframe>