Eliberarea si Libertatea NoastraPermis pentru vot
Rugaminte
Comentariile la articole sunt binevenite
Inscriere…la articole

Eliberarea Noastră

New Graphic

We respect your email privacy

Subscriber Counter
Polls

Credeti ca este util acest site?

View Results

Loading ... Loading ...

PostHeaderIcon Permis pentru vot

Motto: “Un votant inconştient va alege un politician asemenea”

vot inside idiot outsideEste necesar un permis pentru exercitarea dreptului de vot. Şi pe mine m-a uimit această concluzie proprie, având în vedere că votul este unul din drepturile fundamentale ale regimurilor democratice, ale civilizaţiei. Concluzia a apărut în urma dezastrului de care avem parte atunci când actul votării se face în necunoştinţă de cauză, sub influenţa unei mite stupide, sub manipularea unor televiziuni sau a prostiei generalizate a votantului. E clar că aşa e din moment ce o bună parte dintre noi ne plângem de cei aleşi să ne conducă.

Ce drept e acela când îţi faci singur rău şi ţie şi altora? Fireşte că nu eşti conştient de acest rău pe care îl faci, trăind “fericit” mai departe.

Un miner are dreptul să facă o operaţie chirurgicală?! Nu! Are voie un contabil să conducă o locomotivă?! Nu! Are voie un pilot de avion să-ţi scoată dinţii în cabinetul stomatologic?! Nu! De ce nu?! Fiindcă niciunul dintre toţi aceşti profesionişti nu are studii, cunoaşterea necesară şi, prin urmare, permisiunea de a face o asemenea activitate. Îi trebuie un fel de act care să-i permită să profeseze în urma abilităţilor dobândite şi dovedite.

Dar dacă minerul studiază şi-şi ia examenele şi-şi face stagiile de pregătire necesare poate să facă şi operaţii chirurgicale. Contabilul poate să parcurgă tot traseul necesar câştigării abilităţilor şi dreptului legal de a conduce locomotiva. La fel şi pilotul de avion care face cele necesare.

Consider că şi actul de votare a unui politician în funcţiile de primar, parlamentar, consilier în primării şi preşedinte de ţară necesită o anumită cunoaştere a votantului. Adică nu te poți duce ca un prost să votezi aiurea. Dacă nu știi ce trebuie, degeaba ai intenții bune, că tot prost iese.

Român fiind dacă m-ar lua cineva şi m-ar arunca în mijlocul unei ţări străine şi mi-ar zice cineva să votez dintre politicienii acelei țări, aş fi pus în situaţia de a analiza fiecare dintre candidaţii acelei ţări. Nici n-aş lua informaţiile din mass-media, ci le-aş căuta, le-aş studia. Mass-media are rolul de a forma şi manipula în timp opţiunile politice ale maselor prin scoaterea în faţă doar a unora dintre actorii şi evenimentele politice şi ascunderea acelora care nu convin grupului mass-media.

După o vreme de studii, aş putea vota, având în spate o cunoaştere minimă a doctrinelor curentelor politice din ţara respectivă, a istoriei ţării, a intereselor pe care le are ţara cu vecinii săi, a problematicilor sociale și multe aletele.

Revenind la România, dreptul de vot nu trebuie influenţat de către micile mite. Asta presupune ca votanţii să aibă un minim nivel de trai. Nu este permis ca votul unui om care-şi aduce aportul la bunul mers al societăţii să fie anulat de votul cuiva care o face din sărăcie, pe o pungă de făină. E aberant.

Aş putea chiar merge pe necesitatea de a vota doar cei care fac dovada nivelului de trai minim, care chiar pot să plătească acest drept de exercitare al votului.

Privesc uneori stupefiat cum în unele înregistrări aşa zis haioase, cetăţeni ai acestei ţări spun că preşedintele ţării este cineva care nu mai e în funcţie de ceva vreme. Sau care pur şi simplu nu ştiu cine este. Există o necunoaştere totală a vieţii politice, cu toate astea acei oameni merg la vot. Acești oameni au apoi ocazia să infleunțeze totul, alegerea premierului, a miniștrilor, a șefilor instituțiilor de forță, de justiție, printr-un efect de domino. Consider că nu poți să ai pretenția să votezi dacă tu nu ai habar ce partide sunt pe eșicherul politic, care sunt principalele orientări politice ale principalilor actori politici. E ca și cum ai fi în clasa a doua și ai da examen la matematică și tu nu știi care e treaba cu numerele.

Consider că sunt necesare testări ale nivelului minim al cunoştinţelor politice ale votanților și chiar al cunoștințelor generale.

Firește permisiunea de a vota ar trebui să fie dependentă și de starea psihică a cetățeanului. Dacă suferă de anumite boli mintale, nu cred că e cazul să voteze, practic acest votant n-are nicio legătură cu realitatea sau cel puțin într-o măsură mult prea mică.

Ar fi multe cerințe minime de adăugat și în același timp controversate, însă ca o idee generală, dreptul de vot ar trebui să necesite o dovadă a implicării în viața socială sub o formă sau alta. Cea mai banală fiind aceea de a fi informat asupra vieții politice, de a ști minimul necesar legat de istoria țării și regiunea respectivă a acesteia. Tot la banalitate să fie încadrată și situația financiară minimă, care să fie dovedită printr-o plată a actului votării. În clipa în care dai o sumă de bani pentru a vota, scade probabilitatea de a merge la vot doar de dragul votării a ceva acolo, odată cu turma inconștientă cu care ai ajuns adus în microbuze, luat pe sus.

Comments

comments

Leave a Reply

Idei forță
Calendar de Scriitura
iunie 2024
LMaMiJVSD
« nov.  
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Statistici Google Analytics
generate de GADWP 
Follow Us
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube
Sharing
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Views

Showeblogin Facebook Page

SuperWebTricks Loading...
Likeuri

<iframe src=”http://secure.pinnion.com/pepl/webWidget.php?id=46421&key=MjM5MjBiN2M5NTJhYTc3ZTExNjE0OWY2Nzk4YWUxMjI.&al=1″ width=”330″ height=”490″ style=”border:none;overflow:hidden” frameborder=”0″ scrolling=”no”><a href=”http://secure.pinnion.com/pepl/webWidget.php?id=46421&key=MjM5MjBiN2M5NTJhYTc3ZTExNjE0OWY2Nzk4YWUxMjI.&al=1″>Vreti sa colonizam si alte planete?</a></iframe>