Eliberarea si Libertatea NoastraProfitul unei firme trebuie să fie distribuit comunităţii
Rugaminte
Comentariile la articole sunt binevenite
Inscriere…la articole

Eliberarea Noastră

New Graphic

We respect your email privacy

Subscriber Counter
Polls

Credeti ca este util acest site?

View Results

Loading ... Loading ...

PostHeaderIcon Profitul unei firme trebuie să fie distribuit comunităţii

Motto: “Distribuirea echitabilă a roadelor muncii.”

http.economictimes.indiatimes.com

http.economictimes.indiatimes.com

Se obişnuieşte ca roadele muncii angajaţilor unei firme să fie la cheremul exclusiv al grupului privat ce deţine firma. Aş considera chiar că dacă în statele civilizate legea nu ar obliga în mod ferm grupul patronal, acesta ar merge până la limita suportabilităţii cu o acaparare a roadelor muncii în detrimentul salarizării sau, altfel spus, a repartizării rezultatelor muncii depuse.

Taxele şi impozitele către stat nu le iau în discuție acum deoarece acestea mai degrabă se vor întoarce ulterior tot către sistemul privat de firme prin diverse mecanisme.

Dacă o firmă, o corporaţie dă drept răsplată un anumit salariu angajatului său, o face mai degrabă forţată de legile statului şi de legile concurenţiale ale pieţei capitaliste, decât ca urmare a unei dorinţe de corectitudine şi răsplată a muncii depuse de salariaţi.

Există cu siguranţă şi planuri sub forma unor maşinaţiuni ingenioase prin care capii unor astfel de firme, formează carteluri prin care influenţează mersul răsplăţii generale în anumite domenii de salarizare. Aşa cum cândva cartelul fabricilor de becuri a hotărât că un bec trebuie musai sa reziste maxim 2000 de ore, de ce sa nu fie şi strategii pentru salarizări minime?!

Mass-media şi filmele prin care suntem educaţi zi de zi, din copilărie şi până la pensionare, ne învaţă că o mulţime de oameni, salariaţii, se adună la o anumită firmă şi muncesc acolo pentru realizarea unui venit cât mai mare cu putinţă, din care masa de salariaţi în final va fi rasplătită la finalul lunii. Problema se pune modului de folosinţă a surplusului muncii angajaţilor. Astfel că deşi în firmă muncesc toţi, grosul beneficiilor este acumulat în mâinile celor puţini care conduc firma.

O logică de bun simţ ar spune că societatea munceşte pentru ea însăşi. Cum însă de s-a ajuns la situaţia în care rezultatele muncii societăţii nu mai ajung la ea?  Se va atrage totuşi atenţia că se ajunge prin salariile nete primite de fiecare angajat în contul său, precum şi prin taxele şi impozitele plătite de firmă la stat. Aş adăuga eu că la stat ajung chiar şi acele taxe şi impozite plătite ulterior de fiecare angajat din propriul salariu. Dar cu toate acestea societăţii umane îi revine mult prea puţin. Şi asta se constată din nivelul de trai al acelei mari părţi a societăţii care trăieşte chiar la limita supravieţuirii.

Dacă avuţia statului n-ar fi prăduită prin contracte ineficiente şi păguboase către o bună parte a firmelor private care câştigă pe nemerit, nivelul mediu de trai ar fi mult mai ridicat. La aceasta se adaugă şi roadele muncii salariaţilor firmelor private (marilor firme, nu acelea ale patronilor clasei de mijloc, care o duc de pe azi pe mâine) acumulate doar în folosul acestor entităţi. În mod onest, ar fi necesar ca prioritar să fie creşterea nivelului de trai al populației în faţa maximizării profitului privat al unui grupuleț.

http.cameronherold.com

http.cameronherold.com

Munca prestată în cadrul firmelor este consumată prin salariile nesimţit de mari ale grupării private conducătoare şi prin reţinerea unor venituri mari în capitalul firmei. Aici este baza problemei nivelului de trai scăzut.

Rezolvararea situaţiei ar fi posibilă prin existența unui organism format din membri ai comunităţii, ai conducerii firmei, ai salariaţilor care să hotărască cât se investeşte pentru dezvoltarea firmei în acord cu necesităţile comunităţii (locale). Restul veniturilor fiind distribuite pentru buna funcţionare a firmei, pentru plata salariilor angajaţilor. Salariile grupului privat care conduce firma vor fi de bun simţ, ele nesecând şi neeliminând posibilul profit al firmei ce va fi distribuit către trezoreria centrală a comunităţii (autorităţii locale şi statale). Practic, veniturile şi averile actualilor miliardari ar fi diminuate drastic. De fapt, miliardarii ar dispărea complet. Beneficiul este însă că populaţia va avea un nivel de trai ridicat. Fireşte că tehnologiile noi care ar fi amenințat profiturile unor firme în asemenea situaţii nu ar mai fi oprite. Oragnismul de control al veniturilor firmei s-ar asigura că trezoreria comunităţii îşi primeşte corect dreptul.

Într-o atare situaţie e clar că a fi patron începe să se confunde mai degrabă cu starea de a fi un fel de funcţionar al statului cu anumite facilităţi în luarea deciziilor firmei, cu un nivel salarial ceva mai mare, cu responsabilitatea dar și mândria şi onoarea de a ghida şi conduce o structură utilă dezvoltării societăţii.

http.floridacommunitydevelopment.org

http.floridacommunitydevelopment.org

Din această perspectivă milardarul arogant, nebun după bani, faimă şi putere, se va trezi că are responsabilitatea celor din jurul său şi că trăieşte cam la acelaşi nivel cu cei care muncesc pentru firma sa. Ceea ce este corect, deoarece epoca sclavagismului e dispărută demult.

Revenind la situaţia din “teren”. De ce trebuie să existe fiinţe care să aibă parte de o cotă mult superioară la repartizarea de venituri, de resurse? Nu văd de ce una dintre familiile putred de bogate ale planetei să aibă parte de această repartizare complet inechitabilă. Ar spune unii că cumva membrii acestei familii au muncit pentru asta, că au nişte calităţi pentru care au această situaţie bună materială. Dar cu toate acestea, sunt milioane de oameni mai inteligenţi, mai deştepţi, mai geniali, mai sufletişti, mai harnici, mai forţoşi, mai cu bun simţ, mai tineri, mai în etate, mai culţi, mai buni organizatori, mai buni manageri, mai muncitori, mai perseverenţi, mai cu sudoare, mai cum vreţi voi decât oricare dintre membri familiilor putred de bogate ale umanităţii. De ce totuşi doar aceste putori umane au dreptul şi accesul la resursele repartizate?! Aceste putori umane nu depun nicidecum un efort fizic, mental atât de mare faţă de restul umanităţii pentru a primi o asemenea răsplată. Singurul motiv pentru care ei primesc asta este că se află în fruntea unui sistem incorect de distribuire a rezultatelor muncii, iar noi restul acceptam asta fără să ridicăm pumnul. Căci mi-este clar ca aceste putori umane niciodată nu vor renunţa la benefiicile lor fără luptă.

Comments

comments

2 Responses to “Profitul unei firme trebuie să fie distribuit comunităţii”

 • EliberareaMundi says:

  Din cauza unui comentariu pe FB , simt nevoia sa completez,

  Oare de ce sunt atatia oameni cu ochelari de cal incat sa nu priceapa ca umanitatea nu are de ales doar intre comunism si capitalism? E chiar asa de greu de inteles asta? Nu exista doar numarul 1 si 10 , exista o infinitate de alte numere. Nu e din masonul Marx. E din bunul simt al faptului ca oamenii trebuie sa munceasca pentru ei, nu pentru jigodii comuniste sau capitaliste. E atat de greu sa se priceapa chestiile astea simple?
  Profitul unei firme trebuie sa apartina celor care muncesc , nu smecherilor care fac capital din biti pe calculator, marii investitori.

 • EliberareaMundi says:

  Cam despre asta vorbim si aici,
  Cand elimini sistemul care profita de munca oamenilor precum in acest caz.

  http://www.cunoastelumea.ro/orasul-spaniol-unde-nu-exista-politie-somaj-iar-casele-sunt-gratuite-pentru-toti-locuitorii/

Leave a Reply

Idei forță
Calendar de Scriitura
iunie 2024
LMaMiJVSD
« nov.  
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Statistici Google Analytics
generate de GADWP 
Follow Us
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube
Sharing
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Views

Showeblogin Facebook Page

SuperWebTricks Loading...
Likeuri

<iframe src=”http://secure.pinnion.com/pepl/webWidget.php?id=46421&key=MjM5MjBiN2M5NTJhYTc3ZTExNjE0OWY2Nzk4YWUxMjI.&al=1″ width=”330″ height=”490″ style=”border:none;overflow:hidden” frameborder=”0″ scrolling=”no”><a href=”http://secure.pinnion.com/pepl/webWidget.php?id=46421&key=MjM5MjBiN2M5NTJhYTc3ZTExNjE0OWY2Nzk4YWUxMjI.&al=1″>Vreti sa colonizam si alte planete?</a></iframe>