Eliberarea si Libertatea NoastraŞpaga din spitale
Rugaminte
Comentariile la articole sunt binevenite
Inscriere…la articole

Eliberarea Noastră

New Graphic

We respect your email privacy

Subscriber Counter
Polls

Credeti ca este util acest site?

View Results

Loading ... Loading ...

PostHeaderIcon Şpaga din spitale

https://lunguldrumpanadeparte.files.wordpress.com

https://lunguldrumpanadeparte.files.wordpress.com

Motto: “ Cât de uman este să ajungi să dai şpagă în spital, uneori chiar și pentru a trăi?!”

            Când o societate umană e grav bolnavă, va face ceea ce face cea românească, adică pentru a se trata de boli, ajunge să dea spagă doctorilor din spitale. Boala societăţii despre care vorbesc este una la nivel de suflet. Imaginează-ţi un doctor care a jurat să-şi facă meseria pentru a-l salva pe pacient, dar dacă nu vede plicul cu bani, trece mai departe sau îşi face treaba ineficient, lăsându-şi semenul în chinuri, poate chiar chinurile morţii. O fi acel doctor un om sau vreun animal nemernic?!

Eu nu merg la doctori pentru tratarea diverselor boli, nu am acest obicei prost. Începând cu adolescența singurul domeniu al sănătăţii de luat în seamă cu care m-am confruntat a fost cel al interacţiunii mele cu medicul dentist. Am plătit ce mi s-a cerut oficial şi asta a fost tot, fără bani suplimentari.

Privesc cu mare obidă fenomenul prin care eşti obligat la şpaga din spitale, care de altfel este și ilegală. Eu nu vreau să ofer aşa ceva doctorilor, atât timp cât sub diverse forme am plătit pentru aceste servicii medicale. Chestiunea e simplă, culegătorul de mere strânge merele, paznicul are grijă de poarta fabricii,  matematicianul calculează tot ce prinde, vânzătoarea are grijă să plătești ce cumperi, frizerul te tunde, polițistul are grijă ca medicul să nu ia șpaga, chelnerul …chelnerul nu, că și aici avem o problemă cu șpaga care suplinește salariul mic. Toți aceștia își fac treaba pentru care sunt plătiți pe calea oficială fără să aibă vreo pretenție fățișă și cu repercursiuni uneori grave asupra integrității corporale și a sănătății tale ca pacient. De ce însă doctorul șpăgar e mai cu moț?

Cauza o putem găsi în cele ce urmează. Ce te faci atunci când soţia, sora, fiica sau mama ta în vârstă păţesc un accident serios? Ce faci când mama ta la o vârstă de peste 60 de ani îşi fracturează laba piciorului pe un colţ de gheaţă netopită încă? Sau când soţia ta păţeşte ceva grav şi are nevoie de o bună spitalizare? Este foarte delicat să faci pe durul, pe justițiarul când cineva apropiat este în suferinţă în spital. Îţi asumi un risc imens, având cu doctorii şi asistenții o atitudine corectă, în care şi la cererea directă sau sugerată refuzi respectuos oferta unor atenţii în bani. Poate dacă tu eşti cel bolnav, ai putea refuza să plăteşti şpagă, că accepţi de bună voie un tratament posibil defectuos, drept răzbunare a doctorilor. Dar nu vei putea face asta cu mama ta bolnavă. La o vârstă înaintată nu îţi permiţi riscul agravării bolii mamei tale, fiindcă doctorul a tratat-o în scârbă şi ineficient, răzbunându-se că nu i-ai dat șpaga tradițională. Cum te vei mai putea uita tu apoi în ochii mamei tale? Sau tatăl tău, în cazul mamei tale bolnave, va urmări să elimine orice risc care ar putea să ducă la insuccesul operaţiei oaselor fracturate. Ar regreta toată bătrâneţea sa ştiind că n-a dat şpaga necesară unei operaţii în care doctorul să se implice total. I-ar reproşa nevasta mereu acest fapt: “ – Trebuia să treci peste orgoliul tău, dragule! Corupţia n-o stârpim noi doi. Uite ce mi-ai făcut, am rămas nenorocită acum, pe viață!”

Acesta este motivul pentru care șpaga la medici are un așa mare success deși toți o urâm. Dinspre pacienți cam asta ar fi perspectiva. Oare care este însă atitudinea de partea cealaltă a baricadei, cea a medicilor?

Medicii care iau șpagă, care nu refuză șpaga în mod ferm, chiar și atunci când li se oferă insistent aceasta, se află într-o mare mocirlă a mizeriei umane sufletești, în care colcăie, ca să fim foarte plastici unii dintre cei mai răi demonii ai sufletului uman. Fiindcă cum altfel ar fi posibil să ceri sume uneori mari de bani unor familii, unor oameni, tineri sau bătrâni, care abia dacă au ce mânca, care nici măcar nu pot să procure acei bani chiar dacă ar dori? Cum e posibil ca cel care are ca meserie repararea trupului uman, să ceară bani de la suferindul sau muribundul de lângă el?

Vor zice unii că nu au salarii mari, că ei merită mai mult pentru cunoașterea și efortul lor. Le recomand să facă greve, să protesteze, să nu trateze oamenii din conducerea țării. Doctorii pot fi foarte influenți în viața cetății umane. De altfel, tocmai din cauza aceasta nici nu sunt pedepsiți de justiție pentru șpăgile primite.

Dar din păcate, doctorii își rezolvă problemele financiare pe seama populației care plătește mai mult decât fac aceste servicii medicale. Asta arată lașitatea sistemului medical în rezolvarea problemelor financiare proprii. Doctorul procedează precum cel care ia bătaie de la unul mai dur decât el, dar cum prinde unul mai slab îl face praf. Își bate și el joc de cel de care poate.

O situație gravă, care arată lipsa empatiei sufletești, a iubirii de semeni, este cea în care deși medicul este înstărit (nu din șpăgi, ci din veniturile legale), cu o poziție bună în sistemul medical, totuși refuză să trateze pacienții care nu dau plicul. Consider că boala șpăgii este o boală reală la nivel de suflet a unei mari părți a medicilor zilelor noastre.

De ce autoritățile permit asta? Un motiv ar fi chiar și acela că o populație bolnavă și secătuită și de puținii bani pe care îi are, este slăbită, fără vlagă, chiuită, ceea ce face un control mult mai ușor al acesteia. Un bolnav nepuntincios, tânăr sau bătrân, cu toți banii dați la medic, și flămând nu va mai face nicio opoziție sistemului, va fi mulțumit cu ce primește. Și primește dreptul de a da șpagă. În plus, o parte a elitei medicale parte farte din sistem și își întregește veniturile din așa ceva.

Comments

comments

Leave a Reply

Idei forță
Calendar de Scriitura
aprilie 2024
LMaMiJVSD
« nov.  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Statistici Google Analytics
generate de GADWP 
Follow Us
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube
Sharing
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Views

Showeblogin Facebook Page

SuperWebTricks Loading...
Likeuri

<iframe src=”http://secure.pinnion.com/pepl/webWidget.php?id=46421&key=MjM5MjBiN2M5NTJhYTc3ZTExNjE0OWY2Nzk4YWUxMjI.&al=1″ width=”330″ height=”490″ style=”border:none;overflow:hidden” frameborder=”0″ scrolling=”no”><a href=”http://secure.pinnion.com/pepl/webWidget.php?id=46421&key=MjM5MjBiN2M5NTJhYTc3ZTExNjE0OWY2Nzk4YWUxMjI.&al=1″>Vreti sa colonizam si alte planete?</a></iframe>