Eliberarea si Libertatea NoastraUn an de muncă ar trebui să asigure câţiva ani de concediu
Rugaminte
Comentariile la articole sunt binevenite
Inscriere…la articole

Eliberarea Noastră

New Graphic

We respect your email privacy

Subscriber Counter
Polls

Credeti ca este util acest site?

View Results

Loading ... Loading ...

PostHeaderIcon Un an de muncă ar trebui să asigure câţiva ani de concediu

Motto:”Eficienţa muncii e dată şi de lungimea perioadelor de pauză”

http://trailfinders.com/luxury-holidays

http://trailfinders.com/luxury-holidays

Trăim într-o perioadă în care nu mai există timp pentru nimic. Tot ce ştim e să mergem la muncă, să venim acasă obosiţi, să ne revenim, să mai facem câte una alta, apoi să ne băgăm la somn, pentru a o lua a doua zi de la capăt cu … munca.

Ne consumăm timpul preţios al vieţii cu zeci de proiecte ale noastre sau ale şefilor noştri, uneori apucăm să ne mai luăm şi câte un concediu, care e destul de scurt şi din care apoi ieşim mai mult obosiţi decât odihniţi. E ca la o ascensiune montană, când dacă ai apucat să faci o pauză scurtă, ţi-e greu să reiei urcuşul. Te gândeşti că mai bine nici nu te mai opreai pentru un răsuflu. Aşa şi la muncă, uneori e atât de mare volumul de muncă, încât nici tu şi nici şeful nu mai priviţi cu ochi buni un binemeritat concediu de odihnă.

De altfel însăşi denumirea arată că e concediu de odihnă, de refacere a organismului slăbit de muncă şi de stres. În cazurile grave se recurge la concediul medical. Dar nimeni nu vorbeşte de un “concediu de viaţă”, un concediu pentru viaţă! Un concediu necesar fiinţei umane pentru a simţi că trăieşte! Un concediu în care să experimenteze viaţa asta, care după ce că teoretic este singura, unica noastră viață, o petrecem și pe asta abuzați de muncă.

Dacă mă raportez la perioadele din trecut ale omenirii (o sută, o juma’ de veac, un mileniu, 3 milenii) m-aș putea gândi că ființa umană avea niște condiții mult mai vitrege de viață. Spre exemplu, avea greutăți cu păstrarea alimentelor nealterate, o eficiență scăzută a muncii și a producției de bunuri și alimente. Vânătoarea animalelor pentru hrană era greoaie, ineficientă și periculoasă. Diversele dezastre naturale îi stricau cu ușurință traiul. Cred că permanent ar fi fost într-o continuă stare de asiguare a necesităților vieții. Subliniez, jobul este modul de asigurare a necesităților vieții.

Privind tehnologizarea și modernizarea continuă a societății umane, mai ales în statele dezvoltate, pe mine mă uimește faptul că ne lipsește prețiosul timp în continuare, că încă alergăm după hrană și bunuri de consum și asta ne consumă tot timpul vieții.

Eu privesc lucrurile simplu, dacă un om cu tehnologia de azi poate asigura o producție cât alții, să zicem, 10 care trăiau cu trei sute de ani în urmă, cum e posibil să consumi tot atât de mult timp din viața ta? Serviciile, de orice fel aproape, sunt mult mai rapide. Să facem referire la cineva care transportă marfă azi în câteva ore, față de cel care transporta în câteva săptămâni în trecut. Totul e pe repede și eficient. Dar cu toate astea, noi ne petrecem viața prizonieri programului de muncă.

Dacă un ogor era muncit din greu de mulți oameni, azi e muncit mult mai ușor, de mai puțini oameni și într-un interval de timp mai scurt, având o producție mai mare.

Dacă o furcă, o greblă, o sapă, o potcoavă erau făcute cu multă muncă cândva, tehnologia de azi le face în doi timpi și trei mișcări.

Dacă înainte vroiai să faci nu știu ce calcule și analize, azi calculatorul face mișto de noi.

http://tomatoharvester.webs.com

http://tomatoharvester.webs.com

Robotizarea permite o viteză mărită de producție a multor bunuri care înainte se realizau greu sau deloc.

Pare că undeva are loc pierdere masivă a rezultatelor sistemului industrial automat. Pierderea este din punct de vedere al celor care muncesc, însă poate fi vorba de o deturnare cu reavoință a rezultatelor muncii.

N-aș considera că este vorba de o slabă eficiență a celor care muncesc și a sistemului, pentru că nu are cum să fie așa comparativ cu situațiile din secolele și mileniile trecute. Ar putea spune unii că suntem prea mulți oameni care să primească toate aceste servicii, produse. Însă în același timp suntem și mulți care putem munci, se compensează.

Părerea mea e că dacă cu o mie de ani în urmă nu se putea să muncești un an de zile, iar apoi să trăiești câțiva ani din roadele muncii primului an, situația din actuala epocă ar trebui să fie diferită.

Prin eficiența muncii tehnologizate, robotizate și modernizate, prin tehnologiile de conservare a hranei,

http://redsavannah.com

http://redsavannah.com

prin rezistența sporită a diferitelor construcții  și a diferitelor aparaturi, consider că timpul de muncă ar trebui să fie drastic redus. În acest sens, aș lua în calcul, să zicem, doar de două ori reducerea aceasta.

Şi atunci se pune întrebarea de ce nu muncim o zi şi alta să ne bucurăm de viaţă? Sau altfel spus, de ce nu muncim un an, iar în cel de-al doilea an să ne bucurăm de viaţă? În al doilea an am putea să ne relaxăm, să ne plimbăm prin ţară şi prin lume, să ne practicăm hobby-urile, să facem tot felul de studii. Putem să ne retragem în natură, putem să fim şi asceţi pentru o vreme.

Dar cui foloseşte o asemenea viaţă? Societăţii consumeriste şi afaceriste? Nu, niciodată! Dar nouă, da! Ei bine pentru aşa ceva ar trebui să luptăm. O astfel de luptă ar dura câteva zeci de ani, timpul necesar eliminării actualei elite care conduce societatea umană.

De aceea închei si spun că jobul ar trebui să fie modul de asigurare a necesităților vieții noastre, a fiecăruia în parte, iar nu a sporirii bogăției celor lacomi care nu fac altceva decât să-i pună pe alții la muncă.

Comments

comments

Leave a Reply

Idei forță
Calendar de Scriitura
iunie 2024
LMaMiJVSD
« nov.  
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Statistici Google Analytics
generate de GADWP 
Follow Us
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube
Sharing
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Views

Showeblogin Facebook Page

SuperWebTricks Loading...
Likeuri

<iframe src=”http://secure.pinnion.com/pepl/webWidget.php?id=46421&key=MjM5MjBiN2M5NTJhYTc3ZTExNjE0OWY2Nzk4YWUxMjI.&al=1″ width=”330″ height=”490″ style=”border:none;overflow:hidden” frameborder=”0″ scrolling=”no”><a href=”http://secure.pinnion.com/pepl/webWidget.php?id=46421&key=MjM5MjBiN2M5NTJhYTc3ZTExNjE0OWY2Nzk4YWUxMjI.&al=1″>Vreti sa colonizam si alte planete?</a></iframe>